Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα
Ζωγράφου
10 Οκτωβρίου 2008
Προς την Υπουργό Απασχόλησης
και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη
Πάλλη Πετραλιά
Σταδίου 29
Αθήνα
Αξιότιμη κυρία Πετραλιά,
Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας, και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. σίγουρα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Περίπου 2000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από τροχαία ατυχήματα και άλλοι τόσοι τραυματίζονται βαριά. Μεταξύ αυτών, μεγάλος αριθμός νέων κυρίως ανθρώπων βρίσκονται ξαφνικά για πάντα καθηλωμένοι σε μία αναπηρική καρέκλα.
Πολλές χώρες Ευρωπαϊκές και μη πριν από πολλές δεκαετίες συνειδητοποίησαν ότι εκτός από τον πόνο που σκορπούν κατά πρώτο τα τροχαία ατυχήματα, είναι κατά δεύτερο λόγο «αντιοικονομικά» για ευνόητους λόγους. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος τόσο των θυμάτων όσο και των υλικών ζημιών των τροχαίων ατυχημάτων είναι τεράστιο και δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια.
Τα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται ως πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών. Από τους νεκρούς και τραυματίες των τροχαίων το 1/3 είναι παιδιά. Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, όσο και στο ασφαλιστικό.
Κάποτε πρέπει να αναρωτηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε πόσο πίσω φέρνουν την Ελλάδα τα προβλήματα που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα.
Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Κι’ αυτό είναι σίγουρα άδικο.
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:
1) Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να συνεργαστεί: Με τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Επικρατείας, ούτως ώστε να τεθεί ένα φρένο στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα, φρονιμότερο είναι να την καταργήσουμε. Ως εκ τούτου, αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.
2) Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να συνεργαστεί επίσης με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τα πιο πάνω Υπουργεία για την πάταξη τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας με σκοπό την προστασία των πολιτών.
3) Με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπαίδευση των τμημάτων των Ο. Τ. Α. που ασχολούνται με σήμανση και ασφάλεια γενικότερα.
Σας στέλνω:
Α) Άρθρο μου
Β) Επιστολή μου….
Γ) Βιβλίο μου…..
Με εκτίμηση
Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
E-Mail Chrystalla57@gmail.com
http://greekroadsafety.blogspot.com/
http://educationsuggestions.blogspot.com/