Sunday, October 19, 2008

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

Ζωγράφου

10 Οκτωβρίου 2008


Προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Κύριο Μιχάλη Λιάπη

Μπουμπουλίνας 20-22

Τ.Κ.10682

Αθήνα


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ., σίγουρα δεν μας τιμά.


Στους δρόμους μας επικρατεί ένα μπάχαλο, το οποίο ορισμένοι και κυρίως τουρίστες δεν μπορούν να κατανοήσουν. Παρουσιάζουμε την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας και δίνουμε την ευκαιρία σε διάφορους λαούς να μας σχολιάζουν δυσμενώς.


Οι αναπτυγμένοι και πολιτισμένοι λαοί θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια.

Δεν είναι εξοικειωμένοι να κυκλοφορούν σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, να διασταυρώνουν με κίνδυνο της ζωής τους από διασταυρώσεις στις οποίες δεν υπάρχει διαγραμμισμένη η διάβαση πεζών, ούτε να βλέπουν φανάρια κρυμμένα πίσω από ακλάδευτα δένδρα, πινακίδες κατεστραμμένες και γεμάτες με αυτοκόλλητα, απανωτές παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ούτε να τρομοκρατούνται από την σχιζοφρένεια της ταχύτητας που διακατέχει τους Έλληνες.

Μένουν έκπληκτοι βλέποντας περίπτερα πάνω στα πεζοδρόμια. Διακοσμητικά πράσινα κάγκελα τοποθετημένα κατά μήκος των «πεζοδρομίων» που παγιδεύουν τους πεζούς στην μέση του δρόμου διότι δεν βρίσκουν άνοιγμα στην απέναντι πλευρά. Μένουν επίσης έκπληκτοι μπροστά στα στοιβαγμένα αυτοκίνητα τα οποία είναι παρκαρισμένα κυριολεκτικά παντού με ένα τρόπο μοναδικής Ελληνικής πατέντας.

Ανύπαρκτες διαγραμμίσεις, διαχωριστικά διαζώματα σε τριτοκοσμική κατάσταση, ανύπαρκτα διαδοχικά βέλη κατεύθυνσης που δείχνουν την πορεία του δρόμου, ανύπαρκτη η οριογραμμή οδοστρώματος ακόμα και στις ορεινές περιοχές, δεν ξεγελούν.


Ακόμα και κατά την διάρκεια της υπερσύγχρονης τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων σε ένα υπερσύγχρονο στάδιο, με χρησιμοποίηση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, γύρω-γύρω από το ίδιο το στάδιο η σήμανση ήταν και είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.


Η ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας είναι χαρακτηριστικό πολιτισμένων ανθρώπων και οι αυτοαποκαλούμενοι «αρμόδιοι» για σήμανση ρεζιλεύουν και αδικούν με την αμάθειά τους ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.


Είναι ντροπή να γίνεται σύσταση σε Ευρωπαίους Τουρίστες να μην κάνουν τουρισμό με αυτοκίνητο στην Ελλάδα διότι κινδυνεύουν.

Είναι ντροπή, ξένοι τουρίστες, οι οποίοι τολμούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, να το γυρίζουν πίσω διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων της Ελλάδας.

Είναι ντροπή, δάσκαλοι οδήγησης στο εξωτερικό να δηλώνουν ότι φοβούνται και δεν τολμούν να οδηγήσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι ντροπή, ξένοι επιχειρηματίες ή εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι παίρνουν ταξί από το Ελ. Βενιζέλος, να φτάνουν στον προορισμό τους τρομοκρατημένοι, πιστεύοντας ότι ήλθε το τέλος τους.

Είναι ντροπή να παρελαύνουν ένα σωρό παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. χωρίς να κάνει την εμφάνισή της η αστυνομία για επιβολή προστίμων.

Είναι ντροπή το φαινόμενο της κοσμοσυρροής στα «επείγοντα» των εφημερευόντων νοσοκομείων μετά τα μεσάνυχτα και κατά τις πρωινές ώρες, κυρίως νέων, οι οποίοι έπεσαν θύματα τροχαίου.

Είναι ντροπή να δίνουμε το δικαίωμα σε ξένες εφημερίδες να δημοσιεύουν ειρωνικά άρθρα για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Ελλάδας.


Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο πολιτισμού μιας χώρας και είναι άδικο να αφήνουμε τους άλλους να μας κρίνουν βασιζόμενοι σ’ αυτό το στοιχείο.


Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα.


ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:


1) Το Υπουργείο Πολιτισμού να συνεργαστεί: Με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Τουριστικής Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Επικρατείας, ούτως ώστε να τεθεί ένα φρένο στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα, φρονιμότερο είναι να την καταργήσουμε. Πρώτο για λόγους ασφάλειας και δεύτερο για να μην γελοιοποιούμαστε και να διασυρόμαστε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα έχει διασυρθεί και ρεζιλευτεί από έκτροπα αρρωστημένων τουριστών σε τουριστικά μας θέρετρα λόγω του παρατεταμένου ωραρίου νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Ως εκ τούτου, αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.


2) Το Υπουργείο Πολιτισμού να συνεργαστεί επίσης με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τα πιο πάνω Υπουργεία για την πάταξη τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας.

Όσο πιο ανεπτυγμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας τον διακατέχει. Και αυτό αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού.

3) Με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπαίδευση των τμημάτων των Ο. Τ. Α. που ασχολούνται με σήμανση και ασφάλεια γενικότερα.




Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/



Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοιν. Προστ.

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

Ζωγράφου

10 Οκτωβρίου 2008


Προς την Υπουργό Απασχόλησης

και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη

Πάλλη Πετραλιά

Σταδίου 29

Αθήνα


Αξιότιμη κυρία Πετραλιά,


Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας, και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. σίγουρα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα.


Περίπου 2000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από τροχαία ατυχήματα και άλλοι τόσοι τραυματίζονται βαριά. Μεταξύ αυτών, μεγάλος αριθμός νέων κυρίως ανθρώπων βρίσκονται ξαφνικά για πάντα καθηλωμένοι σε μία αναπηρική καρέκλα.


Πολλές χώρες Ευρωπαϊκές και μη πριν από πολλές δεκαετίες συνειδητοποίησαν ότι εκτός από τον πόνο που σκορπούν κατά πρώτο τα τροχαία ατυχήματα, είναι κατά δεύτερο λόγο «αντιοικονομικά» για ευνόητους λόγους. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος τόσο των θυμάτων όσο και των υλικών ζημιών των τροχαίων ατυχημάτων είναι τεράστιο και δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια.


Τα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται ως πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών. Από τους νεκρούς και τραυματίες των τροχαίων το 1/3 είναι παιδιά. Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, όσο και στο ασφαλιστικό.

Κάποτε πρέπει να αναρωτηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε πόσο πίσω φέρνουν την Ελλάδα τα προβλήματα που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα.


Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Κι’ αυτό είναι σίγουρα άδικο.


ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:


1) Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να συνεργαστεί: Με τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Επικρατείας, ούτως ώστε να τεθεί ένα φρένο στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα, φρονιμότερο είναι να την καταργήσουμε. Ως εκ τούτου, αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.


2) Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να συνεργαστεί επίσης με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τα πιο πάνω Υπουργεία για την πάταξη τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας με σκοπό την προστασία των πολιτών.


3) Με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπαίδευση των τμημάτων των Ο. Τ. Α. που ασχολούνται με σήμανση και ασφάλεια γενικότερα.



Σας στέλνω:

Α) Άρθρο μου

Β) Επιστολή μου….

Γ) Βιβλίο μου…..



Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/


Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινων. Αλληλεγγύης

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

Ζωγράφου

10 Οκτωβρίου 2008

Προς τον Υπουργό Υγείας

και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο

Αριστοτέλους 17

Αθήνα Τ. Κ. 10187


Αξιότιμε κύριε Αβραμόμουλε,


Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα.


Περίπου 2000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από τροχαία ατυχήματα και άλλοι τόσοι τραυματίζονται βαριά. Μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός νέων κυρίως ανθρώπων βρίσκονται ξαφνικά για πάντα καθηλωμένοι σε μία αναπηρική καρέκλα.


Είναι αξιέπαινη η υπογραφή σχεδίου δράσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Αξιέπαινη όμως θα ήταν και η προσπάθεια της μη αύξησης του ετήσιου αριθμού των αναπήρων.


Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Κι’ αυτό είναι σίγουρα άδικο.


Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των εκάστοτε εφημερευόντων νοσοκομείων γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους για τα νέα γνωστά και άγνωστα παιδιά θύματα τροχαίου με εμπλεκόμενο δίκυκλο. Γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι γίνεται μετά τα μεσάνυχτα και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στα επείγοντα περιστατικά.


Ξέρουν καλύτερα απ’ όλους πόσες ώρες χρειάζεται να δώσουν πραγματικές μάχες για να σώσουν ζωές μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Δεν είναι λογικό να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εντατικών μονάδων νοσηλείας, να πεθαίνει κόσμος με εμφράγματα, εγκεφαλικά και κάθε είδους ασθένεια, διότι τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα με τραυματίες από τροχαία.


Δεν είναι φυσιολογικό, όταν τα νοσοκομεία της χώρας περιμένουν μετά από κάθε τριήμερο αυξημένο αριθμό θυμάτων από τροχαία το Υπουργείο Υγείας να αφήνεται σε άλλους «αρμόδιους» για να δώσουν λύσεις.


Δεν μπορεί το εν λόγω Υπουργείο να μένει αμέτοχο, όταν η ύλη περί μηχανικής αυτοκινήτων στη θεωρητική εξέταση οδηγών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα μαθήματα πρώτων βοηθειών. Λες και προηγείται να δοθούν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου στο αυτοκίνητο αντί στους τραυματίες. Όσες περισσότερες γνώσεις πρώτων βοηθειών έχουμε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να σώσουμε ζωές, ειδικά στην Αθήνα, που πολλές φορές χάνονται άνθρωποι, διότι δεν μπορεί να φτάσει έγκαιρα το ασθενοφόρο.


Σ’ αυτή εδώ τη χώρα, οδηγοί με μη ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας και ασυνειδησία γενικότερα, όχι μόνο δεν παραχωρούν χώρο για να περάσει το ασθενοφόρο, αλλά έχουν μάλιστα το θράσος να το ακολουθούν κορνάροντας για να γλιτώσουν την κίνηση.


ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:


1) Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συνεργαστεί: Με τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Επικρατείας, ούτως ώστε να τεθεί ένα φρένο στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα, φρονιμότερο είναι να την καταργήσουμε.

Ως εκ τούτου, αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.


2) Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συνεργαστεί επίσης με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τα πιο πάνω Υπουργεία για την πάταξη τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας με σκοπό την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους.


3) Να συνεργαστεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και να εισηγηθεί την αύξηση μαθημάτων πρώτων βοηθειών στην θεωρητική εξέταση των υποψήφιων οδηγών.


Οι υποψήφιοι οδηγοί επίσης αντί να μαθαίνουν πως θα φτιάξουν το αυτοκίνητό τους, να εκπαιδεύονται πως με κάποιο σύστημα να παραχωρούν χώρο για να περάσει ασθενοφόρο ή αυτοκίνητο το οποίο μεταφέρει τραυματία ή ασθενή σε νοσοκομείο, όπως εκπαιδεύονται στην Γερμανία και σε άλλες χώρες.


Φυσικά και δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Αφού όμως επιλέξαμε να συνεχίζουμε τη δόμηση σαν να μην συμβαίνει τίποτε, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μεθόδους για να προστατευτούμε.


4) Να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπαίδευση των τμημάτων των Ο. Τ. Α. που ασχολούνται με σήμανση και ασφάλεια γενικότερα.


Σας στέλλω:

Α) Άρθρο….

Β) Επιστολή……

Δ) Βιβλίο μου…..


Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/

Προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα
Ζωγράφου Τ. Κ. 15773
10 Οκτωβρίου 2008

Προς τον Υπουργό Τουριστικής
Ανάπτυξης κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο
Τσόχα 7,
Τ. Κ. 115 21 Αθήνα,


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι
η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. σίγουρα έχει τόσο άμεσες όσο και έμμεσες συνέπειες στον τουρισμό.

Στους δρόμους μας επικρατεί ένα μπάχαλο, το οποίο ορισμένοι και κυρίως τουρίστες δεν μπορούν να κατανοήσουν. Παρουσιάζουμε την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας και δίνουμε την ευκαιρία σε διάφορους λαούς να μας σχολιάζουν δυσμενώς.

Οι αναπτυγμένοι και πολιτισμένοι λαοί θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια.
Δεν είναι εξοικειωμένοι να κυκλοφορούν σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, να διασταυρώνουν με κίνδυνο της ζωής τους από διασταυρώσεις στις οποίες δεν υπάρχει διαγραμμισμένη η διάβαση πεζών, ούτε να βλέπουν φανάρια κρυμμένα πίσω από ακλάδευτα δένδρα, πινακίδες κατεστραμμένες και γεμάτες με αυτοκόλλητα, απανωτές παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ούτε να τρομοκρατούνται από την σχιζοφρένεια της ταχύτητας που διακατέχει τους Έλληνες.
Μένουν έκπληκτοι βλέποντας περίπτερα πάνω στα πεζοδρόμια. Διακοσμητικά πράσινα κάγκελα τοποθετημένα κατά μήκος των «πεζοδρομίων» που παγιδεύουν τους πεζούς στην μέση του δρόμου διότι δεν βρίσκουν άνοιγμα στην απέναντι πλευρά. Μένουν επίσης έκπληκτοι μπροστά στα στοιβαγμένα αυτοκίνητα τα οποία είναι παρκαρισμένα κυριολεκτικά παντού με ένα τρόπο μοναδικής Ελληνικής πατέντας.

Ανύπαρκτες διαγραμμίσεις, διαχωριστικά διαζώματα σε τριτοκοσμική κατάσταση, ανύπαρκτα διαδοχικά βέλη κατεύθυνσης που δείχνουν την πορεία του δρόμου, ανύπαρκτη η οριογραμμή οδοστρώματος ακόμα και στις ορεινές περιοχές, δεν ξεγελούν.
Ακόμα και κατά την διάρκεια της υπερσύγχρονης τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων σε ένα υπερσύγχρονο στάδιο, με χρησιμοποίηση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, γύρω-γύρω από το ίδιο το στάδιο η σήμανση ήταν και είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.

Η ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας είναι χαρακτηριστικό πολιτισμένων ανθρώπων και οι αυτοαποκαλούμενοι «αρμόδιοι» για σήμανση ρεζιλεύουν και αδικούν με την αμάθειά τους ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Είναι ντροπή να γίνεται σύσταση σε Ευρωπαίους Τουρίστες να μην κάνουν τουρισμό με αυτοκίνητο στην Ελλάδα διότι κινδυνεύουν.
Είναι ντροπή, ξένοι τουρίστες, οι οποίοι τολμούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, να το γυρίζουν πίσω διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων της Ελλάδας.
Είναι ντροπή, δάσκαλοι οδήγησης στο εξωτερικό να δηλώνουν ότι φοβούνται και δεν τολμούν να οδηγήσουν στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι ντροπή, ξένοι επιχειρηματίες ή εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι παίρνουν ταξί από το Ελ. Βενιζέλος, να φτάνουν στον προορισμό τους τρομοκρατημένοι, πιστεύοντας ότι ήλθε το τέλος τους.
Είναι ντροπή να παρελαύνουν ένα σωρό παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. χωρίς να κάνει την εμφάνισή της η αστυνομία για επιβολή προστίμων.
Είναι ντροπή το φαινόμενο της κοσμοσυρροής στα «επείγοντα» των εφημερευόντων νοσοκομείων μετά τα μεσάνυχτα και κατά τις πρωινές ώρες, κυρίως νέων, οι οποίοι έπεσαν θύματα τροχαίου.
Είναι ντροπή να δίνουμε το δικαίωμα σε ξένες εφημερίδες να δημοσιεύουν ειρωνικά άρθρα για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Ελλάδας.

Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο πολιτισμού μιας χώρας και είναι άδικο να αφήνουμε τους άλλους να μας κρίνουν βασιζόμενοι σ’ αυτό το στοιχείο.

Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα.

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:

1)
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να συνεργαστεί: Με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Επικρατείας, ούτως ώστε να τεθεί ένα φρένο στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα, φρονιμότερο είναι να την καταργήσουμε. Πρώτο για λόγους ασφάλειας και δεύτερο για να μην γελοιοποιούμαστε και να διασυρόμαστε….

Ως εκ τούτου,
αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.

2)
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να συνεργαστεί επίσης με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τα πιο πάνω Υπουργεία για την πάταξη τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας.

Όσο πιο ανεπτυγμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας τον διακατέχει.

3) Με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπαίδευση των τμημάτων των Ο. Τ. Α. που ασχολούνται με σήμανση και ασφάλεια γενικότερα.

Με εκτίμηση
Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
E-Mail Chrystalla57@gmail.com
chrystalla@tellas.gr
http://greekroadsafety.blogspot.com/
http://educationsuggestions.blogspot.com/

Friday, October 10, 2008

Εισήγηση Υπουρ. Παιδείας να συνεργαστεί με τα αρμόδια Υπουρ. όσο αφορά το Ωράριο Λειτουργείας των κέντρων διασκέδασης



Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

Ζωγράφου Τ. Κ. 15773

10 Οκτωβρίου 2008


Προς τον Υπουργό Παιδείας

και θρησκευμάτων

Κύριο Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ανδρέα Παπανδρέου 37

Τ. Κ. 15180


Αξιότιμε κύριε Στυλιανίδη,


Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας, και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κ.Ο.Κ. σίγουρα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα.


Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Κι’ αυτό είναι σίγουρα άδικο.


ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:


Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να συνεργαστεί: Με τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Επικρατείας, ούτως ώστε να τεθεί ένα φρένο στο ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.


Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα, φρονιμότερο είναι να την καταργήσουμε. Ως εκ τούτου, αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.

http://greekroadsafetyarticles.blogspot.com/


……………………………..

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιανδήποτε συνεργασία.

Οι απόψεις μου για οδική ασφάλεια παρατίθενται στο site μου.


Συνημμένα 1


Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/


Αριθμός Πρωτοκόλλου 8775 23 Οκτωβρίου 2008


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ




Friday, August 29, 2008

Προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

Ζωγράφου Τ. Κ. 15773

29 Αυγούστου 2008



Προς τον Μακαριότατο

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

κ.κ. Ιερώνυμο

Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Αγίας Φιλοθέης 21

Τ. Κ. 10556


Μακαριότατε,


Μπαίνοντας στο site της Αρχιεπισκοπής, με λύπη μου διαπίστωσα ότι ακόμα και η εκκλησία γυρίζει την πλάτη στο σοβαρότατο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στη Ελλάδα. Η Χριστιανική εκκλησία και μπράβο της γι’ αυτό, βοηθά άστεγους, φτωχούς, κατατρεγμένους, ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος, με την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών. Και όμως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα με ανάμειξη μόνο δικύκλου σ’ αυτή τη χώρα κάθε χρόνο, είναι περισσότεροι από τους νεκρούς από χρήση ναρκωτικών. ( σελ. 59, 123, 124, 125 στο βιβλίο μου το οποίο σας στέλλω)


Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η διαιώνιση του οφείλετε στην μη αναπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας τόσο των εκάστοτε κυβερνώντων, οι οποίοι αδυνατούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, όσο και των κυβερνώμενων.


Περίπου 75.000 νεκροί και περισσότεροι από 1.200.000 τραυματίες από το 1965 έως το 2000 είναι ο απολογισμός των θυμάτων σε τροχαία. Ο συνολικός αριθμός νεκρών και τραυματιών στην Ελλάδα από τους δύο Παγκοσμίους πολέμους, τους Βαλκανικούς και της Κύπρου, είναι μικρότερος από το συνολικό αριθμό νεκρών σε τροχαία από το 1965 έως το 2000. Δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου ετησίως ο ίδιος και σήμερα, ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Oδικής Kυκλοφορίας, κατατάσσοντας την Ελλάδα πρώτη σε θανάτους από τροχαία μεταξύ όλων των χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Ευρωπαϊκή δε Οδηγία συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες να μην κάνουν τουρισμό με αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Εμείς όμως, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε χώρα ειρηνική, ασφαλή και δεν είμαστε φιλοπόλεμοι.


Περίπου 2000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από τροχαία ατυχήματα και άλλοι τόσοι τραυματίζονται βαριά. Νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα, που πριν καλά-καλά αρχίσουν τη ζωή τους βρίσκονται ξαφνικά για πάντα καθηλωμένοι σε μία αναπηρική καρέκλα. Όλα αυτά τα θύματα, σκορπίζουν κάθε χρόνο, πόνο δυστυχία ψυχολογικά και άλλου είδους προβλήματα σε χιλιάδες ανθρώπους γύρω τους.


Φυσικά και δεν μπορείτε ούτε να αστυνομεύσετε ή να επιβάλετε ποινές, μήτε να σηματοδοτήσετε σωστά τους ελληνικούς δρόμους. Εσείς όμως από την πλευρά της εκκλησίας πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε τη νοοτροπία, να αφυπνίσετε, να προβληματίσετε, να ταρακουνήσετε «υπεύθυνους», «αρμόδιους» ή όπως αλλιώς μπορούν να ονομαστούν. Να καλλιεργήσετε και να αναπτύξετε την συνείδηση ασφάλειας, να στείλετε τα δικά σας μηνύματα. Έχετε μάλιστα ηθική υποχρέωση να το κάνετε. Η εκκλησία της Ελλάδας πρέπει και οφείλει να ενεργήσει ακριβώς όπως η εκκλησία προ αμνημονεύτων χρόνων ενήργησε και βοήθησε σε «εμπόλεμες» καταστάσεις. Να προσφέρετε κοινωνικό έργο, να σώσετε ζωές. Είναι απάνθρωπο και εγκληματικό να νίπτουμε τας χείρας μας σαν Πόντιοι Πιλάτοι, όταν νέα παιδιά συνεχίζουν να σκοτώνονται να μένουν ανάπηρα ή φυτά σε νοσοκομεία, πιστεύοντας ότι το θέμα αυτό δεν ανήκει στις δική μας αρμοδιότητα.


Η ουσία και η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στην πρόληψη και όχι στον απολογισμό. Κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να ασχολείται με απολογισμό όταν ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει λίγο χρόνο για να ασχοληθεί με την πρόληψη.


Ζητώ από σας και σας παρακαλώ πάρα πολύ:

1. Να οργανώσετε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τμήματα τα οποία να ασχολούνται με την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας. Να επεκταθεί η δημιουργία αυτών των τμημάτων σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας. Ίσως η Πολιτεία ανοίξει τα αυτιά της στην εκκλησία μια και δεν τα ανοίγει στις απεγνωσμένες προσπάθειες εθελοντών και ευσυνείδητων πολιτών.


2. Στις ώρες του κατηχητικού θα μπορούσατε να συμβουλεύετε και να διαφωτίζετε τόσο τα παιδιά όσο και τους έφηβους στο θέμα αυτό.


3. Να προωθήσετε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την οδική ασφάλεια, στις οποίες με ομιλίες και συζητήσεις να αφυπνίζετε κυβερνώντες και κυβερνώμενους.


4. Μετά τη θεία λειτουργία να υπενθυμίζετε στους πιστούς τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων φέρνοντας διάφορα παραδείγματα. Αναφέρετε ότι τα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται ως πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών. Ότι από τους νεκρούς και τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.


Δώστε εντολή στους ιερείς των ναών να διαθέτουν μερικά δευτερόλεπτα μετά τη θεία λειτουργία για να δώσουν μερικές συμβουλές όπως: «Η ταχύτητα είναι η πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων», «μην οδηγείτε όταν πίνετε», «Δέστε τη ζώνη σας», «Μην κρατάτε το παιδί στα γόνατά σας μέσα στο αυτοκίνητο», «Φορέστε το κράνος σας», «Μην παραβιάζετε το κόκκινο».

Ταρακουνήστε, τους γονείς να ξυπνήσουν και θυμώστε τους που από μόνοι τους ανοίγουν τον τάφο των παιδιών τους «λαδώνοντας» ασυνείδητους υπαλληλάκους για να πάρουν τα παιδιά τους το δίπλωμα οδήγησης. Κατά τους εκπαιδευτές οδήγησης τρεις στους τέσσερις γονείς θέλουν να πληρώσουν για να πάρει το παιδί τους το δίπλωμα.


6. Αναδείξετε τους κινδύνους και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση όχι απλώς νέων και ανηλίκων, αλλά και ενηλίκων. Ενημερώστε ότι τέσσερα στα δέκα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω ξενυχτιού.

Προσπαθήστε να προβληματίσετε και να πείσετε τους «αρμόδιους» ότι η συστηματική διασκέδαση μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι πρωίας μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Ότι εκτός από τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, τη χρήση ναρκωτικών, τη χρήση χαπιών έκστασης κ.τ.λ. δημιουργεί και πολλά άλλα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στα οποία είτε συνειδητά ή ασυνείδητα τα καλύπτουν. Με την αντιστροφή της ημέρας σε νύχτα κινδυνεύει η ψυχοσωματική υγεία των νέων, χάνεται και σβήνει η ισορροπία μεταξύ των μελών της οικογένειας, ανατρέπεται η σχέση του εφήβου με το σχολείο και την εκκλησία. Κι αυτό, επειδή κάποιοι ελάχιστοι στον αριθμό, έχουν κάποια συμφέροντα απ’ αυτή την κατάσταση. Επειδή αυτοί οι κάποιοι θέλουν να λειτουργούν χώρους διασκέδασης σε παράλογα ωράρια, γιατί εμείς και η εκκλησία πρέπει να ανεχόμαστε να ωθούν τα παιδιά μας σε μεταμεσονύχτιες διασκεδάσεις εκθέτοντάς τα σε τόσους κινδύνους; Γιατί τα υποχρεώνουν «να κάνουν τη νύχτα μέρα» μ’ όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται απ’ αυτό; Με ποιο δικαίωμα αυτοί οι μερικοί, εκμεταλλευόμενοι την νεανική απειρία και αθωότητα επιβάλλουν να κλείσουν πολλές οικογένειες τα σπίτια τους; Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό φαινόμενο η μεγάλη κοσμοσυρροή στα «επείγοντα» των εφημερευόντων νοσοκομείων μετά τα μεσάνυχτα και κατά τις πρωινές ώρες, κυρίως νέων, οι οποίοι πέφτουν θύματα τροχαίου, μέθης φυσιολογικής ή αφύσικης από ποτό βόμβα. (σελίδα 56 και 81 βιβλίου).

Ακόμα και στις σχολικές εκδρομές, οι έφηβοι γαλουχούνται στον αφύσικο αυτό τρόπο ζωής με την έγκριση των καθηγητών τους.

Σας παρακαλώ πολύ να συμβάλετε στην θέσπιση νόμων οι οποίοι να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Να συμβάλετε στην εφαρμογή των νόμων που καθορίζουν τις ηλικίες οι οποίες θα μπορούσαν να επισκέπτονται τα κέντρα αυτά και το είδος των ποτών που σερβίρονται.

Η Εκκλησία της Ελλάδας δε μπορεί να ανέχεται καθεστώς στο οποίο τα μέλη της να γυρίζουν στο σπίτι την Κυριακή το πρωί όταν χτυπά η καμπάνα για την εκκλησία. Έχει κάθε λόγω να επέμβει έστω κι αν προσπαθήσουν μερικοί να την κατηγορήσουν ότι αναμειγνύεται σε θέματα που δεν την αφορούν……


7. Πάρτε θέση στον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται οι άδειες οδήγησης. ( Βιβλίο σελ. 22)

Αφορά την ανθρώπινη ζωή.

Πάρτε θέση στην εφαρμογή των νόμων, τις αρμοδιότητες των Ο. Τ. Α. και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Κόσμος σκοτώνεται διότι κάποιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν τις υποχρεώσεις τους ή δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή.



Αριθμός Πρωτοκόλλου 5383 9/09/08


Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/


Η Επιστολή έχει σταλεί σχεδόν σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος καθώς και σε φορείς οι οποίοι ασχολούνται με οδική ασφάλεια.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ






ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ


Monday, March 24, 2008

Εισήγηση στον Υπουργό Επικρατείας για παρουσίαση σε κρατικό κανάλι εκπομπής για ανάπτυξη οδικής συνείδησης

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

24 Μαρτίου 2008


Προς τον αξιότιμο Υπουργό Επικρατείας
Κύριο Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
και Επικοινωνίας

Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου
Καλλιθέα Τ. Κ. 10163


ΘΕΜΑ: Συνείδηση Οδικής Ασφάλειας


Κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε σας για μία εισήγηση που θα ήθελα να κάνω.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Διεύθυνση Τροχαίας, θα μπορούσαν να παρουσιάζουν τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, εκπομπή που να αφορά την οδική ασφάλεια.

Στην εκπομπή θα πρέπει να είναι πάντα παρόντες τόσο εκπρόσωποι των εν λόγω Υπουργείων, όσο και της Διεύθυνσης Τροχαίας. Θα μπορούσε να είναι καλεσμένοι συγκοινωνιολόγοι, καθηγητές και ειδικοί στο θέμα οδικής ασφάλειας, υπεύθυνοι διαφόρων τμημάτων Δήμων, Περιφερειών και Νομαρχιών. Να γίνονται συζητήσεις, στις οποίες θα μπορούσαν οι τηλεθεατές να παρεμβαίνουν, να ρωτούν, να εισηγούνται ή να καταγγέλλουν.

Να προσκαλούνται αρμόδιοι από τα αντίστοιχα Υπουργεία άλλων χωρών, που να μας πληροφορούν για τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει στις χώρες τους για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, για να ενημερωθούμε, να κρίνουμε και να απαιτήσουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε τη βοήθεια των χωρών αυτών και να σταματήσουμε τους εγκληματικούς πειραματισμούς εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και σωματικής ακεραιότητας.

Θα μπορούσαν να βιντεοσκοπηθούν από διάφορες Σχολές, οι διδασκαλίες μαθημάτων σχετικές με οδική ασφάλεια εν ώρα μαθήματος, οι οποίες να προβάλλονται στα πλαίσια αυτών των εκπομπών. Π. χ. διδασκαλίες από το τμήμα συγκοινωνιολόγων των διαφόρων Πολυτεχνείων, τμημάτων Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ. Επίσης τα μαθήματα όπως διδάσκονται στους εκπαιδευτές οδήγησης. Μάλιστα, θα μπορούσαν να βιντεοσκοπηθούν και να μεταφραστούν στην Ελληνική γλώσσα, η διδασκαλίες παρόμοιων μαθημάτων από αντίστοιχες Σχολές της Σουηδίας, Ολλανδίας, Μ. Βρετανίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν τόσο μειωμένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων όσο και άριστη σήμανση.

Να γίνεται μέσω αυτής της εκπομπής εκπαίδευση με ειδικά σεμινάρια, του προσωπικού των τμημάτων των διαφόρων Δήμων που ασχολούνται με μελέτες σήμανσης και σηματοδότησης.

Στην εκπομπή, τηρουμένων φυσικά των απαραίτητων κανόνων δεοντολογίας, θα μπορούσε να γίνεται αναφορά σε διάφορες περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, με συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα, που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα ή έχουν μείνει ανάπηροι από ατυχήματα. Ως εκ τούτου, να υποδεικνύεται στους πολίτες τι θα μπορούσαν να κάνουν για να τα αποφύγουν. Μπορεί αυτή η αναφορά να είναι δυσάρεστη. Είναι καλύτερα, από το να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν ούτε ατυχήματα, ούτε θύματα, ούτε ανάπηροι. Είναι προτιμότερο να μαθαίνουμε και να διδασκόμαστε, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε όσο γίνεται τη δυσάρεστη και σκληρή πραγματικότητα.

Με την εκπομπή αυτή θα επιτευχθεί ο πολυσυζητημένος συντονισμός των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων για μια σωστή πολιτική αποφυγής των τροχαίων ατυχημάτων. Θα αναπτυχθεί η οδική συνείδηση μικρών και μεγάλων, απλών πολιτών και κυβερνώντων, με αποτέλεσμα την επίτευξη σωστής οδικής συμπεριφοράς, σωστής αστυνόμευσης, αλλά και σωστής σήμανσης και σηματοδότησης των δρόμων μας, με επακόλουθο την κατάταξή μας στις καλύτερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά τα τροχαία ατυχήματα και όχι στις χειρότερες όπως είμαστε σήμερα.

Τόσο η οδική συμπεριφορά όσο και η αναπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας, είναι στοιχεία πολιτισμού μιας χώρας και είναι άδικο να αφήνουμε άλλους λαούς να μας κρίνουν βασιζόμενοι σ’ αυτά τα στοιχεία.

Εισηγήσεις μου που αναφέρονται στην ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, έχουν αποσταλεί στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριο Κωστή Χατζηδάκη αρ. Πρωτοκόλλου 56 8/01/08, στον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κύριο Γεώργιο Σουφλιά αρ. πρωτοκόλλου 2138 15/01/2008, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αρ. Πρωτοκόλλου 1017/5/6 Α 24/12/07, στη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής Προγράμματος της ΝΕΤ και ΕΤ1 (κύριο Ζωγόπουλο) αρ. πρωτοκόλλου 40 18/01/08, στη Διεύθυνση Παραγωγής Προγράμματος της ΝΕΤ (κύριο Γόντικα) αρ. Πρωτοκόλλου 735 20-3-08/2, καθώς και στους Διευθυντές Παραγωγής Προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών ΑΝΤ1 (κύριο Λάτσιο), ALTER (κύριο Χαλάτση), ALPHA (κυρία Σασλόγλου) και MEGA (κύριο Μπούτο)


Αριθμός Πρωτοκόλλου 8274 24/03/08

Με εκτίμηση

Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου

E-Mail Chrystalla57@gmail.com

chrystalla@tellas.gr

http://greekroadsafety.blogspot.com/

http://educationsuggestions.blogspot.com/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ