Sunday, December 20, 2009

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα
Ζωγράφου
18 Νοεμβρίου 2009

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού
και Τουρισμού
Κύριο Παύλο Γερουλάνο
Μπουμπουλίνας 20-22
Τ. Κ. 10682
Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι και σε σας για ορισμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα εισηγήσεις που θα ήθελα να κάνω. Συγκεκριμένα θέλω να θίξω το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σίγουρα έχει τόσο άμεσες όσο και έμμεσες συνέπειες στον τουρισμό.

Στους δρόμους μας επικρατεί ένα μπάχαλο, το οποίο ορισμένοι και κυρίως τουρίστες δεν μπορούν να κατανοήσουν. Παρουσιάζουμε την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας και δίνουμε την ευκαιρία σε διάφορους λαούς να μας σχολιάζουν δυσμενώς.

Οι αναπτυγμένοι και πολιτισμένοι λαοί θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια.
Δεν είναι εξοικειωμένοι να κυκλοφορούν σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, να διασταυρώνουν με κίνδυνο της ζωής τους από διασταυρώσεις στις οποίες δεν υπάρχει διαγραμμισμένη η διάβαση πεζών, ούτε να βλέπουν φανάρια κρυμμένα πίσω από ακλάδευτα δένδρα, πινακίδες κατεστραμμένες και γεμάτες με αυτοκόλλητα, απανωτές παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ούτε να τρομοκρατούνται από την σχιζοφρένεια της ταχύτητας που διακατέχει τους Έλληνες.
Μένουν έκπληκτοι βλέποντας περίπτερα πάνω στα πεζοδρόμια. Διακοσμητικά πράσινα κάγκελα τοποθετημένα κατά μήκος των «πεζοδρομίων» που παγιδεύουν τους πεζούς στην μέση του δρόμου διότι δεν βρίσκουν άνοιγμα στην απέναντι πλευρά. Μένουν επίσης έκπληκτοι μπροστά στα στοιβαγμένα αυτοκίνητα τα οποία είναι παρκαρισμένα κυριολεκτικά παντού με ένα τρόπο μοναδικής Ελληνικής πατέντας.

Ανύπαρκτες διαγραμμίσεις, διαχωριστικά διαζώματα σε τριτοκοσμική κατάσταση, ανύπαρκτα διαδοχικά βέλη κατεύθυνσης που δείχνουν την πορεία του δρόμου, ανύπαρκτη η οριογραμμή οδοστρώματος ακόμα και στις ορεινές περιοχές, δεν ξεγελούν.
Ακόμα και κατά την διάρκεια της υπερσύγχρονης τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων σε ένα υπερσύγχρονο στάδιο, με χρησιμοποίηση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, γύρω-γύρω από το ίδιο το στάδιο η σήμανση ήταν και είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.

Η ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας είναι χαρακτηριστικό πολιτισμένων ανθρώπων και οι αυτοαποκαλούμενοι «αρμόδιοι» για σήμανση ρεζιλεύουν και αδικούν με την αμάθειά τους ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Είναι ντροπή να γίνεται σύσταση σε Ευρωπαίους Τουρίστες να μην κάνουν τουρισμό με αυτοκίνητο στην Ελλάδα διότι κινδυνεύουν.
Είναι ντροπή, ξένοι τουρίστες οι οποίοι τολμούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, να το γυρίζουν πίσω διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων της Ελλάδας.
Είναι ντροπή, δάσκαλοι οδήγησης στο εξωτερικό να δηλώνουν ότι φοβούνται και δεν τολμούν να οδηγήσουν στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι ντροπή, ξένοι επιχειρηματίες ή εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι παίρνουν ταξί από το Ελ. Βενιζέλος, να φτάνουν στον προορισμό τους τρομοκρατημένοι, πιστεύοντας ότι ήλθε το τέλος τους.
Είναι ντροπή να παρελαύνουν ένα σωρό παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. χωρίς να κάνει την εμφάνισή της η αστυνομία για επιβολή προστίμων.
Είναι ντροπή το φαινόμενο της κοσμοσυρροής στα «επείγοντα» των εφημερευόντων νοσοκομείων μετά τα μεσάνυχτα και κατά τις πρωινές ώρες, κυρίως νέων, οι οποίοι έπεσαν θύματα τροχαίου.
Είναι ντροπή να δίνουμε το δικαίωμα σε ξένες εφημερίδες να δημοσιεύουν ειρωνικά άρθρα για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Ελλάδας.

Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο πολιτισμού μιας χώρας και είναι άδικο να αφήνουμε τους άλλους να μας κρίνουν βασιζόμενοι σ’ αυτό το στοιχείο.

Η μάστιγα του Τροχαίου ατυχήματος είναι ένα μεγάλο, Εθνικό μάλιστα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η επίλυσή του δεν αφορά ένα ή δύο Υπουργεία όπως συνηθίστηκε να θεωρείται. Κάθε Υπουργείο μπορεί και επιβάλλεται να συντονίσει ορισμένες ενέργειες και να συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο υπάρχει έλλειψη συντονισμού των διάφορων υπουργείων, τα οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς δεν έχουν αποτελεσματικότητα.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ:

Α) Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να συνεργαστεί με τα Υπουργεία:
1) Προστασίας του Πολίτη
2) Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3) Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
4) Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
5) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
6) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
7) Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
8) Οικονομικών
για την πάταξη τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και την ανάπτυξη συνείδησης οδικής ασφάλειας.
Όσο πιο ανεπτυγμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας τον διακατέχει.

Β) Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να συνεργαστεί επίσης με τα ανωτέρω Υπουργεία ούτως ώστε να τεθούν ή να εφαρμοστούν κανονισμοί που αφορούν το ωράριο και την λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Η διασκέδαση μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει πιο νωρίς. Η ανεξέλεγχτη μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση στη χώρα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα. Πολλές φορές μας γελοιοποιεί και μας διασύρει σαν λαό.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα έχει διασυρθεί και ρεζιλευτεί από έκτροπα αρρωστημένων τουριστών σε τουριστικά μας θέρετρα λόγω ανεξέλεγχτου ωραρίου λειτουργίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Ως εκ τούτου, αποστέλλω σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα». Οι εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο παρακαλώ να θεωρηθούν σαν εισηγήσεις προς το Υπουργείο σας.

Γ) Το Υπουργείο σας να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση των τμημάτων των ΟΤΑ που ασχολούνται με σήμανση και γενικά με οδική ασφάλεια.
Ως εκ τούτου σας στέλνω την από 15 Ιουνίου 2009 διαμαρτυρία μου προς όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου η οποία αφορά την εκπαίδευση των τμημάτων των ΟΤΑ που ασχολούνται με οδική ασφάλεια.

Σας στέλνω:

Α) Άρθρο μου με τίτλο «Ωράριο Νυχτερινής Διασκέδασης ποτό και Τροχαία ατυχήματα» με εισηγήσεις οι οποίες έγιναν στους φορείς που αναγράφονται στο υπόμνημα. (Συνημμένο 1)

Β) Άρθρο μου με τίτλο «Εκπαίδευση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών για ανάπτυξη οδικής συνείδησης» με εισηγήσεις οι οποίες έγιναν στους φορείς που αναγράφονται στο υπόμνημα. (Συνημμένο 2)

Γ) Άρθρο μου με τίτλο «Εγκληματική Άγνοια και Ανοργανωσιά στο θέμα Οδική Ασφάλεια» με επίσης εισηγήσεις οι οποίες έγιναν στους φορείς που αναγράφονται στο υπόμνημα. (Συνημμένο 3)

Δ) Την από 15 Ιουνίου 2009 διαμαρτυρία μου προς όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου η οποία αφορά την εκπαίδευση των τμημάτων των ΟΤΑ που ασχολούνται με οδική ασφάλεια.

Ε) Βιβλίο μου με τίτλο «Συνείδηση Οδικής Ασφάλειας» «Μια Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό» (Έκδοση Ιανουάριος 2008)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσετε τις εισηγήσεις οι οποίες αναγράφονται στα άρθρα μου.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ.

Οι απόψεις μου για οδική ασφάλεια και εκπαίδευση βρίσκονται στο http://greekroadsafety.blogspot.com/
Όλες οι εισηγήσεις που αναφέρονται στα άρθρα μου έχουν επαναληφθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία της σημερινής κυβέρνησης.
Συνημμένα 5


Αριθμός Πρωτοκόλλου 3115 27/11/09

Με εκτίμηση
Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
E-Mail Chrystalla57@gmail.com
chrystalla@tellas.gr
http://greekroadsafety.blogspot.com/
http://educationsuggestions.blogspot.com/