Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
Ζωγράφου
17 Σεπτεμβρίου 2007
Προς την Διεύθυνση Παραγωγής
Προγράμματος του ALTER
Αγίας Παρασκευής 36-38,
Περιστέρι Τ.Κ.12132
Θέμα: Συνείδηση Ασφάλειας
Κύριοι,
Αναρωτιέται κανείς σε ποιο βαθμό ο λαός αυτός έχει ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας, όταν ακόμα και κατά την διάρκεια προεκλογικής περιόδου, κανένας αρχηγός μικρού ή μεγάλου πολιτικού κόμματος δεν ανέφερε μέτρα προστασίας τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν για να απαλλαγεί η χώρα από τη σημερινή μάστιγα που λέγεται τροχαίο ατύχημα. Και το χειρότερο απ’ όλα, ούτε οι πολίτες το απαίτησαν. Δυστυχώς, ως γνήσιοι Έλληνες, περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να δούμε να καίγεται στην κυριολεξία η μισή Ελλάδα, να θρηνούμε θύματα και ζημιές, να ζούμε όλοι με τον φόβο μην έλθει και η σειρά μας και μετά να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ποιος έφταιγε, ποια μέτρα έπρεπε να ληφθούν προληπτικά κ.τ.λ.
Αναρωτιέται επίσης κανείς τι θα γινόταν αν τα θύματα των 1494 νεκρών και 2056 βαριά τραυματιών του 2006 ( Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας ) ήταν όλα θύματα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. Πάλι θα αναζητούσαμε ευθύνες, θα απαιτούσαμε προληπτικά μέτρα, τα κανάλια θα παρουσίαζαν εκπομπές με συζητήσεις επί του θέματος, όπως και ατέλειωτα δελτία ειδήσεων. Οι νεκροί αυτοί και οι βαριά τραυματίες συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έμειναν ανάπηροι, έχουν σκορπίσει πόνο, δυστυχία και ψυχολογικά προβλήματα σε τουλάχιστο πενταπλάσιο ή και δεκαπλάσιο αριθμό ανθρώπων από όσος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Και αυτός ο ίδιος πόνος, η ίδια δυστυχία και τα ίδια ψυχολογικά προβλήματα κυρίως σε παιδιά, σκορπίζονται κάθε χρόνο με τον ίδιο περίπου αριθμό θυμάτων.
Περίπου 75.000 νεκροί και περισσότεροι από 1.200.000 τραυματίες από το 1965 έως το 2000 είναι ο απολογισμός των θυμάτων σε τροχαία. Ο συνολικός αριθμός νεκρών και τραυματιών στην Ελλάδα από τους δύο Παγκοσμίους πολέμους, τους Βαλκανικούς και της Κύπρου, είναι μικρότερος από το συνολικό αριθμό νεκρών σε τροχαία από το 1965 έως το 2000.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας, οι νεκροί σε τροχαία ατυχήματα από το 1990 έως το 2005 σ’ ολόκληρη την Επικράτεια είναι 31.246 οι σοβαρά τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μένουν ανάπηροι) 56.224, οι δε ελαφρά 407.493
Οι Ελληνικοί δρόμοι είναι κυριολεκτικά ένα πεδίο μάχης με θύματα περισσότερα από αυτά των πολέμων. Κατά τα άλλα, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε σε χώρα ειρηνική, ασφαλή και δεν είμαστε φιλοπόλεμοι.
Είναι εντελώς αναποτελεσματικό να εφαρμοστεί ο οποιοσδήποτε Κ.Ο.Κ. όταν οι δρόμοι στους οποίους γίνεται ανθρώπινη παράβαση κρύβουν κυριολεκτικά παγίδες, έχουν ελλιπή και υποτυπώδη σήμανση και σηματοδότηση, σβησμένες διαγραμμίσεις, λακκούβες, χαλασμένα φανάρια, διαφημιστικά αυτοκόλλητα μονίμως τοποθετημένα στις πινακίδες σήμανσης, μόνιμα ακλάδευτα δένδρα τα οποία κρύβουν παντελώς τόσο τις πινακίδες σήμανσης όσο και τη φωτεινή σηματοδότηση. Όταν οι δρόμοι δεν έχουν φωσφορίζοντα τόξα που να δείχνουν την πορεία του δρόμου, δεν έχουν οριογραμμή οδοστρώματος και μάλιστα σε ορεινές περιοχές, δεν έχουν πεζοδρόμια και το κυριότερο όταν σ’ αυτούς δεν υπάρχει οργανωμένη και συνεχής αστυνόμευση και επιβολή της τάξεως.
Όταν στα ίδια σημεία όπου βλέπουμε καθημερινά νέα εικονοστάσια και νέα λουλούδια εις μνήμη νέων παιδιών γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν δεν διορθωθεί το λάθος το οποίο προκάλεσε τα προηγούμενα «ατυχήματα» θα ακολουθήσει και επόμενο, τότε δεν μιλάμε πια για «ατύχημα» αλλά για «εκ προ μελέτης έγκλημα».
Δεν είναι λογικό και ανθρωπίνως αποδεκτό, μετά από κάθε τριήμερο και μέρες γιορτής και χαράς να καταγράφουμε νεκρούς και τραυματίες από τροχαία.
Όσο διερευνούμε αυτονόητα αίτια ατυχημάτων τα ξημερώματα, όσο συνεχίζουμε όλοι να νίπτουμε τας χείρας μας σαν Πόντιοι Πιλάτοι όταν νέα παιδιά συνεχίζουν να σκοτώνονται, να μένουν ανάπηρα ή φυτά σε νοσοκομεία, όσο ο Έλληνας οδηγός συνεχίζει να διατηρεί τον χαρακτήρα του εγωιστή, επικίνδυνου και επιθετικού περιφρονώντας τον κίνδυνο, όσο οι ίδιοι πιστεύουμε «ότι στην Ελλάδα ζούμε κι εδώ όλα απαγορεύονται κι όλα επιτρέπονται….», τα «ατυχήματα» όχι μόνο δεν θα μειώνονται αλλά μάλιστα θα αυξάνονται λόγω της αύξησης των τροχοφόρων.
Δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό τον τόπο τα αστυνομικά όργανα να είναι εκπαιδευμένα στον τομέα ασφάλεια, όταν κρύβονται στα ίδια μάλιστα πόστα με σκοπό να τσακώσουν κάποιο που μπήκε στο δακτύλιο ή στη λεωφορειολωρίδα, παρανομίες που αφορούν μόνο το κυκλοφοριακό, αγνοώντας ένα σωρό άλλες ουσιαστικότερες παρανομίες που αφορούν την ασφάλειά μας και οι οποίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια τους, όπως η παραβίαση της φωτεινής σηματοδότησης, το τρέξιμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η γιαγιά που κρατεί το παιδί στα γόνατά της μέσα στο αυτοκίνητο κ.τ.λ.
Διασχίζεις Αύγουστο μήνα ολόκληρες αποστάσεις, είτε στην Αττική είτε στην επαρχία και δεν εντοπίζεις ούτε ένα αστυνομικό, ούτε ένα τροχονόμο, λες και πήγε όλο το Σώμα διακοπές. Και ξαφνικά, τέλος Αυγούστου, παρουσιάζονται πάλι οι τροχονόμοι με τις σφυρίχτρες τους στα φανάρια για να ρυθμίσουν την κίνηση του γυρισμού των εκδρομέων.
Καταντήσαμε να βλέπουμε ξαφνικά αστυνομικούς ή τροχονόμους σε μία γωνία και να ψάχνουμε έντρομοι για το ατύχημα..
Δεν είναι δυνατόν αυτός ο λαός να μην έχει καμία απαίτηση από τους κυβερνώντες ή υποψήφιους κυβερνώντες να τον προστατέψουν από ασυνείδητους που οδηγούν μεθυσμένοι, που καταστρέφουν τις πινακίδες, που κάνουν σούζες με μηχανές στη μέση του δρόμου, που αλλάζουν λωρίδες κυκλοφορίας με επικίνδυνους ελιγμούς σαν να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή τους κ.τ.λ.
Δεν είναι δυνατόν αυτός ο λαός να έχει ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας, όταν πολλοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να σταθμεύουν σε επικίνδυνες γωνίες ή πάνω σε διαβάσεις πεζών, να μιλούν ανενόχλητοι στα κινητά ενώ οδηγούν, να οδηγούν με ξέφρενη μουσική και χορό στο αυτοκίνητο, να οδηγούν υπερφορτωμένα φορτηγά χωρίς να δένουν το φορτίο τους. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι επιβάλλεται να δένονται με ζώνη ασφαλείας ή να βάζουν κράνος, κ.τ.λ.
Δεν είναι δυνατόν υπεύθυνοι στους Δήμους να έχουν ανεπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας, όταν σε πληροφορούν ότι οι κάδοι απορριμμάτων έχουν τοποθετηθεί με απόφαση των τμημάτων καθαριότητος των Δήμων σε στροφές και γωνίες, κρύβοντας εξ ολοκλήρου την ορατότητα, με μοναδικό κριτήριο τη διευκόλυνση των απορριμματοφόρων στο μάζεμα των σκουπιδιών.
Ή να σε πληροφορούν από το τμήμα σηματοδότησης του Δήμου ότι δεν έχουν να κάνουν με το κλάδεμα των δένδρων που κρύβουν τα φανάρια, διότι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι στο τμήμα πρασίνου και δενδροφύτευσης του Δήμου. Να εισηγείσαι να μπουν σαμαράκια σε δρόμο όπου υπάρχουν οχτώ σχολεία και η απάντηση να είναι ότι τα σαμαράκια καταργήθηκαν, διότι όσοι τρέχουν χτυπούν πάνω και μετά κάνουν αγωγές και ζητούν αποζημιώσεις από τους Δήμους.
Δεν είναι δυνατόν πολίτες να επισημαίνουν επικίνδυνα σημεία όπου γίνονται καθημερινά σοβαρά τροχαία ατυχήματα και οι «υπεύθυνοι» του Δήμου της περιοχής, του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας να απαλλάσσονται της ευθύνης και να επιμένουν ο καθένας από την μεριά του ότι η ευθύνη για το επίμαχο σημείο δεν ανήκει σ’ αυτόν.
Δεν είναι δυνατόν να παραπονιέσαι σε «υπεύθυνους» του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι οι διαγραμμίσεις στη λεωφόρο Μεσογείων έχουν όχι μόνο ξεθωριάσει αλλά έχουν παντελώς χαθεί από τότε που έχουν να συντηρηθούν και αυτοί να σε κοροϊδεύουν, προσποιούμενοι μάλιστα ότι θίχτηκαν με την παρατήρηση, επιμένοντας ότι έχει γίνει συντήρηση πριν από μερικούς μήνες αλλά έχουν σβηστεί από τη σκόνη.
Δεν είναι δυνατόν οι εκάστοτε κυβερνώντες αυτής της χώρας να έχουν συνείδηση ασφάλειας, όταν περνώντας καθημερινά από δρόμους γεμάτους παγίδες, από λεωφόρους στις οποίες έχουν χαθεί παντελώς οι διαγραμμίσεις, δεν βλέπουν, δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και δεν ειδοποιούν οι ίδιοι για να τα διορθώσουν.
Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας να πιστεύει και να δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα «ασφαλής», όταν γίνεται σύσταση σε Ευρωπαίους τουρίστες από τη χώρα τους να μην κάνουν τουρισμό με αυτοκίνητο στην Ελλάδα, όπως ακριβώς γίνεται σύσταση σε μας να μην τρώμε εκτός ξενοδοχείου σε ορισμένες τριτοκοσμικές χώρες. Όταν δεν υπάρχουν όχι μόνο ναυαγοσώστες αλλά ούτε καν σημαδούρες σε παραλίες ακόμα και της Αττικής όπου κολυμπούν χιλιάδες άνθρωποι.
Είναι κρίμα κι άδικο να δίνουμε το δικαίωμα σε ξένους λαούς, οι οποίοι δεν έχουν στην πραγματικότητα το δικό μας επίπεδο πολιτισμού, το δικό μας ήθος, χαραχτήρα και πνευματικό επίπεδο, ούτε τη δική μας ιστορία και το δικό μας παρελθόν, να μας σχολιάζουν αρνητικά και να μας ειρωνεύονται με σχόλια του τύπου: «δεν βλέπουμε το χάλι μας και τους 2000 κατά μέσο όρο νεκρούς που πέφτουν κάθε χρόνο θύματα στους Ελληνικούς δρόμους από τροχαία και κάνουμε ολόκληρο σάλο επειδή εξαρθρώσαμε μία παράνομη οργάνωση που στα τόσα χρόνια δράσης της σκότωσε μόνο μερικές δεκάδες ανθρώπους». Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε. Οι δρόμοι μας δυστυχώς με τις παγίδες τους είναι σε δημόσια θέα και δεν μπορούμε να τους κρύψουμε.
Οι ονομαζόμενοι «αρμόδιοι» έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση για να εφαρμόσουν μία πολιτική πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων. Απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν όχι μόνο πώς να εντοπίσουν τα επικίνδυνα σημεία στους ελληνικούς δρόμους αλλά ούτε και πώς να χειριστούν σωστά την σήμανση και σηματοδότησή τους. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε μόνοι μας μ’ αυτή τη μάστιγα που λέγεται τροχαίο ατύχημα . Δεν έχουν αντιληφθεί ότι λείπει από όλους τόσο συνείδηση οδικής ασφάλειας όσο και συνείδηση ασφάλειας γενικότερα. Ο εγωισμός τους δεν τους αφήνει να δουν καθαρά ότι χρειαζόμαστε άμεσα και χωρίς χρονοτριβές βοήθεια, όπως ακριβώς ο άρρωστος πριν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται τη βοήθεια γιατρού. Δεν τους αφήνει να αντιληφθούν ότι επιβάλλεται πια να αναθέσουν σε εμπειρογνώμονες από χώρες του εξωτερικού, Σουηδούς, Ολλανδούς ή Άγγλους π. χ. οι οποίοι έχουν τον λιγότερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, τόσο την καταγραφή των επικίνδυνων σημείων, όσο και την σήμανση και σηματοδότηση των δρόμων μας. Σε μία χώρα η οποία κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, είναι πολυτέλεια το χάσιμο χρόνου για πειραματισμούς με τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημόσιου Τομέα. Κάθε μέρα χρονοτριβής και γραφειοκρατίας στοιχίζει ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Την ζωή και την σωματική ακεραιότητα ανθρώπων.
Εσείς σαν κανάλι έχετε τη δύναμη να κάνετε ότι ακριβώς δεν καταφέρνουν να κάνουν οι αρμόδιοι, υπεύθυνοι, κυβερνώντες, ή όπως αλλιώς μπορούν να ονομαστούν. Να προσφέρετε κοινωνικό έργο, να σώσετε ζωές.
1) Μπορείτε να μεταδίδετε τηλεοπτικές εκπομπές μέσω των οποίων να διδάσκεται κυκλοφοριακή αγωγή σε μικρούς και μεγάλους. Να καλλιεργείται μέσω αυτών των εκπομπών συνείδηση οδικής ασφάλειας και ασφάλειας γενικότερα. Να διδάσκονται στους οδηγούς των τροχοφόρων και στους πεζούς κανόνες ασφάλειας από ειδικούς και όχι από αναρμόδιους υπαλλήλους οι οποίοι αυτοονομάστηκαν ειδικοί και αρμόδιοι λόγω της μακράς παραμονής τους στο Δημόσιο. Να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά η σημασία κάθε διαγράμμισης στο δρόμο, κάθε σήματος κ.τ.λ. Να διδάσκεται οδική συμπεριφορά τόσο μεταξύ οδηγών όσο και μεταξύ οδηγών και πεζών. Πρέπει μέσω αυτών των εκπομπών να μαθαίνουν οι Έλληνες πώς να τηρούν διάφορα μέτρα ασφάλειας όχι μόνο στους δρόμους αλλά σ’ όλους τους τομείς και μάλιστα να απαιτούν να τους παρέχεται η ασφάλεια αυτή.
2) Επιβάλλεται η έναρξη εκπομπών που να αναφέρονται, τηρώντας φυσικά τους απαραίτητους κανόνες δεοντολογίας, σε διάφορες περιπτώσεις τροχαίων, εργατικών και άλλου είδους ατυχημάτων. Εκπομπές με συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε διαφόρων ειδών ατυχήματα, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή έμειναν ανάπηροι από ατυχήματα κυρίως τροχαία. Εκπομπές που να μας υποδεικνύουν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτά τα ατυχήματα. Θα είναι δυσάρεστες εκπομπές; μπορεί να μην πουλάνε; Το θέμα της ασφάλειας και ειδικά των τροχαίων ατυχημάτων είναι ένα εθνικό θέμα που αφορά όλους μας. Εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η φυλή μας κατάντησε να βρίσκεται πάντα 20-25 χρόνια πίσω από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα ασφάλεια. Και όμως οι Έλληνες διψάνε να εκπαιδευτούν στον τομέα αυτό. Διψάνε να υπάρξει ένας τρόπος για να μπορέσουν να προστατεύσουν και να προστατευθούν. Δείξτε εσείς αυτό τον τρόπο. Προκαλέστε τους να καταγγείλουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους, πάρτε τα συνεργεία σας εκεί που θα σας υποδείξουν και υποχρεώστε τους «υπεύθυνους» να λογοδοτήσουν και να απολογηθούν, μήπως και συνετιστούν.
3) Διαθέστε μερικά δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο των διαφημίσεων για μικρές συμβουλές του τύπου:
«Η ταχύτητα είναι η πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων», «μην οδηγείτε όταν πίνετε», «Δέστε τη ζώνη σας», «Μην κρατάτε το παιδί στα γόνατά σας μέσα στο αυτοκίνητο», «Φορέστε το κράνος σας», «Μην αλλάζετε λωρίδα χωρίς ιδιαίτερο λόγο», «Μην σταματάτε πάνω στις διαβάσεις πεζών», (Κι επειδή σχεδόν όλες έχουν σβηστεί, τουλάχιστο να υπολογίζουν που θα μπορούσαν να ήταν). «Μην παραβιάζετε το κόκκινο», «Κρατάτε τις αποστάσεις» «μην προσπερνάτε χωρίς ιδιαίτερο λόγο» κ.τ.λ.
4) Φέρτε εσείς τους εμπειρογνώμονες για να μας υποδείξουν πως μπορούν να σηματοδοτηθούν πολλά από τα ατέλειωτα και επικίνδυνα σημεία-παγίδες των ελληνικών δρόμων.
5) Φέρτε εσείς τους αρμόδιους από υπουργεία συγκοινωνιών και μεταφορών άλλων χωρών για να μιλήσουν για το σύστημα απόκτησης διπλώματος οδήγησης στις χώρες τους.
6) Φέρτε εσείς τους αρμόδιους από υπουργεία Δημόσιας Τάξης άλλων χωρών για να μας υποδείξουν πώς δουλεύει το αντίστοιχο τμήμα της Διεύθυνσης Τροχαίας στη χώρα τους ούτως ώστε με την παραμικρή παράβαση του Κ.Ο.Κ. να βρίσκεται εκεί αστυνομικός για να επιβάλει το πρόστιμο.
7) Φέρτε Αυστραλούς που να μας τονίσουν ότι με το να τοποθετήσουν σαμαράκια όχι μόνο στις γειτονιές, αλλά και στις κεντρικές λεωφόρους των πόλεών τους, κατάφεραν να υποχρεώσουν τους οδηγούς να μειώνουν ταχύτητα, με αποτέλεσμα την εκμηδένιση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
8) Φέρτε Άγγλους να μας μιλήσουν για διάφορα συστήματα ασφάλειας που εφαρμόζουν στη χώρα τους σε διάφορους τομείς. Να μας πουν για τα αναγραφόμενα μηνύματα στο οδόστρωμα που εμείς εδώ υποτιμάμε. Ένα αναγραφόμενο STOP στο οδόστρωμα εκεί που θα ‘πρεπε να υπάρχει η πινακίδα του STOP, μία άσπρη γραμμή κάθετα με το δρόμο στις διασταυρώσεις των πυκνοκατοικημένων περιοχών, ένας μικρός κυκλικός κόμβος στην επικίνδυνη διασταύρωση της γειτονιάς, ένα φωσφορίζον σήμα στην αρχή του διαχωριστικού διαζώματος σε κεντρικές λεωφόρους όπως και κατά μήκος των μπάρων που χωρίζουν το οδόστρωμα, θα μείωναν κατά πολύ τα τροχαία στις πόλεις, στις οποίες γίνεται το 82% των τροχαίων ατυχημάτων.
9) Αυστριακούς, να μας πουν γιατί τα φανάρια της φωτεινής σηματοδότησης στη χώρα τους είναι μεγαλύτερα και γιατί το πορτοκαλί φανάρι ανάβει όχι μόνο πριν το κόκκινο, αλλά και πριν από το πράσινο. Γιατί η ονομασία του δρόμου αναγράφεται σε κάθε γωνία και όχι μόνο στην αρχή του.
10) Καλέστε υπεύθυνους διαφόρων Δήμων από Ευρωπαϊκές χώρες που θα μας εξηγήσουν πως δουλεύουν οι Δήμοι τους για να τηρήσουν τα μέτρα ασφάλειας στην περιοχή τους και γιατί υπάρχουν μόνιμα τροχονόμοι στις κεντρικές λεωφόρους των διαφόρων προαστίων και στις περιοχές όπου υπάρχουν Α. Ε. Ι. και Τ.Ε.Ι.
Καλέστε και τους δικούς μας Νομάρχες και Δημάρχους διαφόρων περιοχών, να λογοδοτήσουν για τα ακλάδευτα δένδρα που κρύβουν την σήμανση στους Δήμους τους, για τα ακάλυπτα χαντάκια που αφήνουν ανοιχτά για μήνες μέχρι να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους, για τους κάδους απορριμμάτων και τις ζαρντινιέρες που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε επικίνδυνες στροφές κρύβοντας εξ ολοκλήρου την ορατότητα, για τα αυτοκίνητα που ξεφυτρώνουν επικίνδυνα από ακατάλληλα διαμορφωμένους ισόγειους και ημιυπόγειους χώρους στάθμευσης και χωρίς κανένα προειδοποιητικό σήμα, σε πεζοδρόμια όπου κυκλοφορούν παιδιά.
Φέρτε ειδικούς να μας δείξουν με ποια μέθοδο μπορούμε να καθαρίσουμε τις πινακίδες σήμανσης στις οποίες υπάρχουν μόνιμα κολλημένα αυτοκόλλητα.
11) Συγκρίνετε τη διαφορά χρήσης των δικών μας πεζοδρομίων τα οποία έχουν καταντήσει είδος πολυτελείας διακοσμημένο με νεραντζούλες και άλλων χωρών όπου μπορούν να κυκλοφορούν άνετα ακόμα και οι ανάπηροι. Αναφέρετε δε ότι το 30% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι πεζοί, το δε 50% αυτών των πεζών που πέφτουν θύματα σε τροχαία είναι παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας Αθηνών.
12) Δώστε οδηγίες και συμβουλές σε καταστάσεις κακών καιρικών συνθηκών, όπως γίνεται σε άλλες πολιτισμένες χώρες, για τις αποστάσεις που πρέπει να κρατήσουν τα τροχοφόρα, για την ταχύτητα που πρέπει να τηρήσουν, για τον χειρισμό του αυτοκινήτου.
13) Αναφέρετε ότι τέσσερα στα δέκα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω ξενυχτιού, ότι σε 20 έως 30% των ατυχημάτων όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος αιτία είναι η κούραση, ότι τα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται ως πρώτη αιτία θανάτου για άτομα έως 40 ετών, ότι από τους νεκρούς και τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά.
14) Δείξετε σημεία σε ορεινές περιοχές όπου όχι μόνο φωσφορίζοντα τόξα δεν υπάρχουν για να δείχνουν την πορεία του δρόμου, αλλά ούτε οριογραμμή οδοστρώματος.
Τα ακάλυπτα ρυάκια δεξιά ή αριστερά των δρόμων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οριογραμμή οδοστρώματος, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και σε κεντρικά προάστια της Αθήνας.
Τις αφύλακτες διαβάσεις τρένων, την κατασκευή δρόμων σε ορεινές περιοχές στους οποίους αιωρούμενοι βράχοι πέφτουν κάθετα και σε γωνία 90ο με τον δρόμο.
15) Πηγαίνετε στους υπόγειους χώρους στάθμευσης σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στα οποία οι επισκέπτες υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο ταχύτητας και τα οποία δεν ελέγχονται από την αστυνομία για επιβολή προστίμων και τήρηση της τάξεως.
16) Ερευνείστε αν τα διπλά λεωφορεία είναι κατάλληλα για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας ή χρησιμοποιούνται μόνο χάριν χωρητικότητας.
17) Εντοπίστε παιδιά 8-12 ετών να ποδηλατούν σε κεντρικότατους δρόμους και να περνούν απαρατήρητα επειδή κάποιοι δεν μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν ότι ζούμε σε άλλο αιώνα και κάτω από άλλες συνθήκες.
18) Εντοπίστε ταξιτζήδες να παρακολουθούν ταινία ενώ οδηγούν, από οθόνη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά τους, σαν να βρίσκονται στον καναπέ του σπιτιού τους.
19) Υποδείξτε τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια των παλιών πολυκατοικιών, τους σοβάδες και τις πλάκες που ξεκολλούν και πέφτουν στα κεφάλια μας, τα ετοιμόρροπα κάγκελα, τις ετοιμόρροπες παλιές τέντες που με τον πρώτο δυνατό αέρα πετάνε και προσγειώνονται στις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών.
20) Φέρτε εσείς «ειδικούς» για να μας υποδείξουν πώς να τοποθετήσουμε σημαδούρες σε γνωστές παραλίες ούτως ώστε τα ταχύπλοα σκάφη να μην παραβιάζουν το χώρο των κολυμβητών, αρμόδιους που να μας τονίσουν ότι σε μία τουριστική χώρα σαν την δική μας δεν επιτρέπεται να μην υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες που κολυμπάνε χιλιάδες άνθρωποι.
21) Να μας πουν πως δεν μπορούν κέντρα διασκέδασης να μην έχουν έξοδο κινδύνου.
22) Εξηγείστε ότι είναι απαράδεκτο να ταξιδεύεις με πλοίο και μερικά χιλιόμετρα πριν την αποβίβασή σου στο λιμάνι προορισμού να σου επιβάλλει το πλήρωμα να κατέβεις στο αμπάρι και να μπεις στο αυτοκίνητό σου ή να ζουληχτείς στις σκάλες προς την έξοδο μαζί με όλους τους συνταξιδιώτες σου, για να προλάβουν να συγυρίσουν πριν μπουν οι επόμενοι επιβάτες.
23) Αναφέρετε τις επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με extreme sports χωρίς να διέπονται από καμία νομοθεσία.
24) Ερευνείστε και βρείτε ποια μέτρα ασφάλειας τηρούνται σήμερα όσο αφορά τον προσκοπισμό που κατά τη διάρκεια εκδρομών «Μεγάλων Δράσεων» ασχολείται ουσιαστικά λίγο πολύ με extreme sports.
25) Αναρωτηθείτε και προβληματίστε για το τι πρέπει να γίνει με τα παλιά ανοιχτά πηγάδια που είναι σκορπισμένα παντού σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη και τα οποία είναι καμουφλαρισμένα με χορτάρι σαν νάρκες σε ναρκοπέδιο για τους ανυποψίαστους οδοιπόρους.
26) Μιλήστε για τις σχολικές εκδρομές οι οποίες έχουν καταντήσει κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικές και για το υπουργείο Παιδείας που ξεμπερδεύει με μία απλή εγκύκλιο απαγόρευσης οινοπνευματωδών ποτών, τη στιγμή που το σερβίρισμα οινοπνευματωδών ποτών στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης στους μαθητές είναι κοινό μυστικό.
27) Τονίστε ότι είναι απαράδεκτο να τηρούνται επικίνδυνα έθιμα με αυτοσχέδιες «βόμβες» την ημέρα της Ανάστασης και να περιμένουμε να καταμετρήσουμε θανάτους και ακρωτηριασμούς, όπως και να γίνονται γαμήλιες διασκεδάσεις με τουφεκιές, έτσι για το καλό.
28) Τονίστε επίσης τη γελοιότητα της προστασίας των 5-10 γέρικων και επικίνδυνων δένδρων που είναι κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου κυρίως στα Β. Προάστια και μάλιστα χωρίς να έχουν μια κόκκινη ή φωσφορίζουσα ταινία, όταν κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα από τα δάση μας, τα οποία θα μπορούσαν να σωθούν αν εφαρμοζόταν μία προληπτική πολιτική.
29) Δείξετε στο φακό τα σχολικά κτίρια με τα καζανάκια στις τουαλέτες που πέφτουν στα κεφάλια των παιδιών.
30) Αναδείξατε τους κινδύνους και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η μεταμεσονύχτια και μέχρι πρωίας διασκέδαση ανηλίκων. Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό φαινόμενο η μεγάλη κοσμοσυρροή στα «επείγοντα» των εφημερευόντων νοσοκομείων μετά τα μεσάνυχτα και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, νέων οι οποίοι έπεσαν θύματα τροχαίου ή μέθης.
31) Διαθέστε ελικόπτερα να περιπολούν και να υποδεικνύουν τα παράξενα για να ξυπνήσουμε και να αποκτήσουμε συνείδηση ασφάλειας.
32) Επισημάνετε ότι η Αθήνα όπως και άλλες Ελληνικές πόλεις, αναπτύχθηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς χωρίς προδιαγραφές, χωρίς να προβλέπεται ούτε η ασφάλεια των κατοίκων μήτε οι διάφορες ανθρώπινες ανάγκες τους. Ότι οπουδήποτε στοιβάζεται πέραν του φυσιολογικού ορίου κόσμος και αντικείμενα, είτε αυτό είναι ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο, είτε λεωφορείο, είτε πλοίο, είτε τρένο, είτε αεροπλάνο, είτε κέντρο διασκέδασης είτε σχολείο κ.τ.λ. είναι αδύνατο να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Ότι ειδικά η Αθήνα είναι πια ακατάλληλη και υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Είναι ένας μεγάλος χώρος διασκέδασης χωρίς έξοδο κινδύνου.
Είναι ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει με τριπλάσιο αριθμό επιβατών από ότι επιτρέπουν τα μέτρα ασφάλειας. Ότι το 82% των ατυχημάτων γίνεται σε γειτονιές των πόλεων λόγω του υπερβολικού αριθμού τροχοφόρων και πεζών. Με το παραμικρό λάθος του οδηγού κάθε τροχοφόρου ή πεζού, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα.
Δεν χωράμε. Κινδυνεύουμε. Ζούμε αφύσικα σ’ ένα υπερθερμασμένο σεισμογενή θάλαμο αερίων στον οποίο πεθαίνουν άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως το ασθενοφόρο. Φτάσαμε δε στο σημείο ούτε οι χωματερές πια να μπορούν να απορροφήσουν τα σκουπίδια μας.
33) Εισηγηθείτε την απαγόρευση της περαιτέρω οικοδόμησης και την απαλλοτρίωση. Πρέπει τόσο η Αθήνα όσο και τα προάστια να ρυμοτομηθούν από την αρχή. Η κυβέρνηση θα ‘πρεπε να υιοθετήσει μία μακροχρόνια πολιτική σύμφωνα με την οποία να δεσμεύονται οι παλιές ακατάλληλες πολυκατοικίες τις οποίες να απαλλοτριώνει και να κατεδαφίζει σιγά-σιγά. Το μέτρο αυτό προϋποθέτει μεγάλη δαπάνη; Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των νεκρών, τραυματιών και υλικών ζημιών των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα πλησιάζει τα 3 δις € ετησίως. Αν οι κυβερνώντες αστυνομεύσουν σωστά αυτή τη χώρα και πατάξουν αυτή την κατάρα που λέγεται τροχαίο ατύχημα, θα μπορέσουν να την καλύψουν.
Έχουμε μπουχτίσει να ακούμε «Υπεύθυνους» να απαλλάσσονται της ευθύνης τους και να ρίχνουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθος το μπαλάκι όσο πιο μακριά μπορούν.
Η ουσία και η λύση των προβλημάτων βρίσκεται σίγουρα στην πρόληψη και όχι στον απολογισμό. Έννοιες τις οποίες τάχα όλοι καταλαβαίνουμε μετά από μεγάλες τραγωδίες. Τις καταλαβαίνουμε τις μέρες που θρηνούμε θύματα μετά από πυρκαγιές. Τις μέρες που θρηνούμε παιδιά που έπεσαν θύματα ασυνείδητων στο πέταλο του Μαλιακού. Τις μέρες που θρηνούμε και δακρύζουμε για μαθητές που έπεσαν θύματα τροχαίων και έμειναν ανάπηροι ενώ γύριζαν ξέγνοιαστα από το σχολείο. Τις μέρες που θρηνούμε νέους που ασχολήθηκαν με sports στις όχθες ποταμών. Κανένας μας δεν έχει δικαίωμα να ασχολείται με απολογισμό όταν ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει λίγο χρόνο για να ασχοληθεί με την πρόληψη.
Φυσικά και δεν μπορείτε ούτε να αστυνομεύσετε ή να επιβάλετε ποινές, μήτε να συλλάβετε παράνομους. Έχετε όμως τη δύναμη να αλλάξετε τη νοοτροπία, να αφυπνίσετε, να προβληματίσετε, να καλλιεργήσετε συνείδηση ασφάλειας, να προσβάλετε και να ταρακουνήσετε «υπεύθυνους». Έχετε μάλιστα ηθική υποχρέωση, αν μη τι άλλο προς τις δικές σας οικογένειες, να δοκιμάσετε. Το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρετε να σώσετε ανθρώπινες ζωές, το οποίο θα είναι για σας προσωπική ικανοποίηση και χαρά.
Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα
Ζωγράφου
Η επιστολή έχει σταλεί
Α) Στους Διευθυντές παραγωγής προγράμματος των τηλεοπτικών καναλιών:
Κύριο Αραμπατζόγλου της ΝΕΤ και ΕΤ1
Κύριο Χαλάτση Πέρη του ALTER
Κύριο Γιάννη Λάτσιο του ΑΝΤ1
Κύριο Δημήτριο Κολιοδήμο της Τηλεόρασης του ΣΚΑΙ
Κυρία Ιζαμπέλα Σασλόγλου του ALPHA
Κύριο Πέτρο Μπούτο του MEGA,
Κυρία Κοραλία Γεωργακοπούλου του STAR
Β) Στην Διεύθυνση Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ κύριο Άρη Πορτοσάλτε
Γ) Προς το Κέντρο Επικοινωνίας και
Ενημέρωσης Πολιτών της ΕΡΤ (ΚΕΕΠ)
Επιστολή ίδιου περιεχομένου έχει σταλεί:
Α) Στους παρουσιαστές των Πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών:
Κυρίους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ
Κυρία Τσαπανίδου Πόπη «Συμβαίνει Τώρα» της ΝΕΤ
Κυρία Παπαγιάννη και κυρίους Παπαδάκη και Λιαρέλη «Καλημέρα Ελλάδα» ΑΝΤ1
Κυρίους Καμπουράκη και Οικονομέα «Κοινωνία Ώρα MEGA» του MEGA CHANNEL
Κύριο Αυτιά «Καλημέρα σας» ALPHA
Κύριο Τέρενς Κουίκ «Καλημέρα με τον Τέρενς» του ALTER
Κυρία Έμη Λιβανίου «Κάθε μέρα Καλημέρα» του STAR
Β) Στους Διευθυντές ειδήσεων και Ενημέρωσης των τηλεοπτικών καναλιών:
Κύριο Κοσμά Σφαέλο του ALTER
Κύριο Γιάννη Μιχελάκη του ΑΝΤ1
Κύριο Χρήστο Παναγιωτόπουλο του MEGA
Κυρία Λία Παρασκευά της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ
Κύριο Δημήτρη Μιχαλέλη της ΝΕΤ
Κύριο Βασίλη Θωμόπουλο του ALPHA
Κύριο Σταμάτη Μαλέλη του STAR
Γ) Στους παρουσιαστές των βραδινών Δελτίων Ειδήσεων:
Κυρία Χούκλη της ΝΕΤ
Κύριο Χατζηνικολάου του ALTER
Κύριο Ευαγγελάτο του ΑΝΤ1
Κυρίες Ζαχαρέα και Στάη του ALPHA
Κυρία Τρέμη του MEGA
Κύριο Λιάτσο του STAR