Wednesday, February 6, 2008

Διαφωνία προς την ΔΜΕΟ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για φανάρια Κατεχάκη- Πολυτεχνειούπολη

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

6 Φεβρουαρίου 2008

Υπ’ όψιν κυρίου Πανουτσόπουλου

Προς την Διεύθυνση Μελετών

Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ)

Του ΥΠΕΧΩΔΕ


Κύριοι,

Σε απάντηση της υπ’ αριθμόν Πρωτοκόλλου 318/10-01-2008 επιστολής μου, έχω πάρει κοινοποίηση απαντητικού εγγράφου σας με αριθ. Πρωτ. ΔΜΕΟ/300/ζ/060/Φ3031, προς την υπ’ αριθμόν Πρωτοκόλλου 26959/10-10-07 επιστολή του ΕΜΠ/Γραφείο πρύτανη.

Επιτρέψετέ μου να διαφωνήσω με την πρόταση για συστηματικό κλάδεμα του πρασίνου της υπάρχουσας κεντρικής νησίδας της Λεωφόρου Κατεχάκη σε μήκος τουλάχιστον 50 μέτρων απέναντι της Πολυτεχνειούπολης, που απ’ ότι κατάλαβα εισηγείται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να επιμείνω στην εισήγησή μου.

«Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας όπως είναι η Λεωφόρος Κατεχάκη, το μεν άνοιγμα του διαχωριστικού διαζώματος θα ‘πρεπε να κλείσει, έξω δε από την Πολυτεχνειούπολη θα ‘πρεπε να υπάρχει πινακίδα υποχρεωτικής κατεύθυνσης πορείας μόνο δεξιά».

Κάποιοι βέβαια βολεύονται με αυτά τα φανάρια και βγαίνοντας από την Πολυτεχνειούπολη κερδίζουν χρόνο, εις βάρος όμως της ασφάλειάς τους και της ασφάλειας τρίτων. Το σημείο αυτό δεν είναι διασταύρωση δρόμων για να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Είναι ένα ανοιχτό διαχωριστικό διάζωμα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, με αποτέλεσμα, σωστό ή λάθος να παραβιάζεται η φωτεινή σηματοδότηση.

Επιμένω ότι οι οδηγοί οι οποίοι κατεβαίνουν την Κατεχάκη και κατευθύνονται προς την λεωφόρο Μεσογείων, θα συνεχίσουν να μην αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ανοίγματος στη διαχωριστική νησίδα, έστω και αν γίνει εκρίζωση χόρτων και θάμνων και κλάδεμα δένδρων στα 50 μέτρα, που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι αναφέρει στην εισήγηση της η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΜΠ. Επιμένω επίσης, ότι οι οδηγοί οι οποίοι βγαίνουν από την Πολυτεχνειούπολη και κατευθύνονται προς το διαχωριστικό διάζωμα της λεωφόρου Κατεχάκη για να στρίψουν αριστερά και να κατευθυνθούν προς την λεωφόρο Μεσογείων, κινδυνεύουν μένοντας εκτεθειμένοι στη μέση του δρόμου.

Όσο αφορά το κλάδεμα δένδρων, ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τμήματα πρασίνου, είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ είτε των Δήμων, αφήνουν ακλάδευτα δένδρα τα οποία ευθύνονται για ουκ ολίγα σοβαρά τροχαία «ατυχήματα».

Σημεία σαν κι αυτά δεν σηκώνουν πειραματισμούς για να δούμε αν τα θύματα θα είναι λιγότερα ή περισσότερα για να πράξουμε αναλόγως. Τα θύματα είναι άνθρωποι. Και στους δρόμους κυκλοφορούμε τόσο εμείς όσο και αγαπημένα μας πρόσωπα. Γι αυτό παρακαλώ πολύ να επανεξεταστεί η εισήγησή μου πριν ληφθεί τελεσίδικα η οποιαδήποτε απόφαση.

Αριθμός Πρωτοκόλλου 1181 8/02/08

Με εκτίμηση

Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα